Menu

Menu

ForsideNyhederKalenderForeningerLydum mølleHvorLydum Mølle´s rapporterLydum Mølles historieMølle NytOm Lydum MølleRenoveringsplanTilstandsrapportMereLydum ForsamlingshusLydum KirkeBåltalerBoligKontakt
Lydum
Foto:

Gode historier fra Lydum

Louise og Jan

Ung børnefamilie valgte Lydum til

Louise Vindelbo Povlsgaard og Jan Larsen flyttede til Brænderigården i Lydum fra Nørre Nebel, da de ønskede sig plads til at holde dyr og være i naturen.

Det var egentlig slet ikke Lydum, som Louise Vindelbo Povlsgaard og Jan Larsen havde i kikkerten, da de først ledte efter et sted at købe hus og slå sig ned.

Det unge par kom til Nørre Nebel i 2013, da Louise fik en tidsbegrænset ansættelse som dyrlæge hos Vestjyske Dyrlæger. Det første års tid boede de til leje, men da Louise hurtigt blev tilbudt en fast stilling, kunne parret se sig om efter den landejendom, som de ønskede sig.

- Vi kiggede egentlig først omkring Ølgod, da det er lidt tættere på Sjælland, hvor hele Jans familie bor, men vi var egentlig blevet glade for Nørre Nebel og Vesterhavet, så derfor begyndte vi at lede i området omkring Kvong, Lunde og Lydum. Vi havde egentlig udset os et hus et andet sted på kvongvej, men så kom Brænderigården her i Lydum til salg, og her kunne vi få meget mere land til, forklarer Louise, der selv kommer fra Vemb ved Holstebro.

Plads til dyr og køkkenhave

Derfor blev det Lydum, og det har de ikke fortrudt, de unge mennesker, der siden er blevet forældre til lille Thalia, der nu er et år gammel. I årene på gården har de også fundet tid til at slide og slæbe for at få styr på den jord, der hører til, og nu nyder de ti høns, fem ænder, en hund og tre katte, der ind til videre er en del af gårdens dyrehold:

- Der er også kvæg på vej. Vi er gået sammen med vores nabo og en af mine kollegaer om to krydsningskalve, der skal gå hos os. Så kan vi få lækkert kød til fryseren, siger Louise.

Og netop ideen om delvis selvforsyning er tiltalende for Louise, der elsker, at lille Thalia lærer, hvor maden kommer fra – om det så er grønsagerne fra køkkenhaven, æggene eller kødet på middagsbordet.

En af de store kvaliteter ved at bo i Lydum er for Jan og Louise de gode naboer:

- Vi er så heldige at have nogle virkeligt aktive naboer, og det smitter jo af, griner Louise og fortæller, at Jan hurtigt kom med som frivillig i flere af Lydums lokale foreninger.

Aktivt fællesskab i landsbyen

Med møllen og forsamlingshuset som omdrejningspunktet er der mange fritidsaktiviteter at vælge i mellem i Lydum:

- Før vi fik Thalia var jeg med i et fotofællesskab herude, da jeg kan lide at fotografere, men nu er tiden mere knap, selvom der er flere ting, jeg egentlig godt ville deltage i, fortæller Louise.

Jan, der i dag arbejder inden for proviantering i offshore i Esbjerg, er ivrig jæger og med i den lokale jagtforening, og den lille familie prioriterer at tage med til Skt. Hans og fællesspisning i landsbyen.

Da de Jan og Louise skulle giftes i 2014 faldt valget naturligt også på Lydum Kirke, som de kan se fra gårdspladsen, og lille Thalia er selvfølgelig også efterfølgende døbt her.

 

Cykelsti og overbygning på skolen

Når det kommer til ønsker for udviklingen i landsbyen, er parret begge ret klare i spyttet:

- Ja, den cykelsti, som borgerforeningen arbejder for, ind til Nørre Nebel, den vil være velkommen. Når Thalia skal i skole, er der jo skolebussen, men der er også kun 4,5 kilometer, så hun kan cykle, hvis der kommer en cykelsti. Og så håber vi da meget, at de bevarer overbygningen på Nørre Nebel Skole, for det betyder meget for området, at den er der, siger Louise.

De har begge et stort ønske om at lære de andre unge i området bedre at kende, og Jan, der træner op til Københavns Marathon, kunne godt ønske sig et eller andet form for træningsfællesskab med andre. Ikke nødvendigvis udelukkende inden for løb.

 

 

FAKTA

Brænderigården er fra 1852

Gården var brænderi i 1855-1875, og efter sigende er det gamle destilleri at finde et sted under staldgulvet.

Dette er den første af en række artikler  fra Lydum der vil komme med passende mellemrum.

 

 

 

Billedtekst

Louise, Jan og Thalia i haven ved Brænderigården i Lydum. (Privatfoto)

Herman Høj