Menu

Menu

ForsideNyhederKalenderComevisitForeninger-kirkeLydum MølleHvorKontakt Lydum MølleLydum Mølles historieMølle NytSponsorerErhvervumbrellaMereLydum ForsamlingshusLydum KirkeOm Lydum sognBåltalerKontaktHvorLydum Mølle´s rapporterMølle NytOm Lydum sognRenoveringsplanSponsorer
Lydum
Foto:

Lydum Mølle

Et aktivt sted i Lydum

Sommerkonkurrence

Lydum: Fra 1916 til 2003 hørte det nuværende Jakobsen El og Lydum Vandmølle sammen. Det gør det ikke længere, og det er Benny Jakobsens skyld. Da han fik muligheden for at få solgt vandmøllen, greb han den. Vandmøllen blev overtaget af en forening, og Benny Jakobsen var glad for at slippe af med den.

- Fra at være noget, jeg aldrig ville røre ved mere, er det blevet en interesse for mig, fordi jeg kom til at arbejde med møllens historie. Og historie har interesseret mig altid, siger han.

I dag er han en af flere særdeles aktive frivillige. Han er næstformand i foreningen, og hvis du bestiller en rundvisning i Lydum Mølle, så vil det ofte være Benny Jakobsen, der fortæller om familiens gamle ejendom.

Strømmen fra møllen

Rasmus Peder Jakobsen, Benny Jakobsens bedstefar, flytter ind i Lydum Mølle i 1916. Møllen maler korn, og det forsætter den med helt frem til 1972. Men møllen har også fået en anden funktion. Den producerer elektricitet. Derfor opretter Rasmus Peder Jakobsen også et elektrikerfirma med base på møllen. Det firma hedder i dag Jakobsen El og har nu eksisteret i 102 år.

Møllen går i arv til Benny Jakobsens far og onkel. Med tiden kommer Benny Jakobsen også med i firmaet, og da han overtager firmaet helt, følger møllen også med, selvom det på det her tidspunkt har udspillet sin rolle som vandmølle, både når det gælder korn og el.

 

Frem til 2002 bor Benny Jakobsens forældre til leje i stuebygningen.

- Vi har ejet den i alle de år, og vi har prøvet at vedligeholde den, men vi måtte kapitulere, for vi havde bare ikke midler til det, siger Benny Jakobsen.

Da hans far dør i 2002, vælger hans mor at flytte ud. Derefter går en proces i gang, hvor både amtet og Blaabjerg Kommune er involveret. I 2003 overtager en forening den gamle vandmølle, der på dette tidspunkt er helt nedslidt.

Omkring samme tidspunkt er det blevet tid til fjerde generation i Jakobsen El. Henrik Jakobsen bliver den første generation, der overtager elfirmaet uden at få møllen med.

- Min kone og jeg var enige om, at vi var de sidste. Vi skulle lukke og slukke, men junior mente jo, at han skulle overtage. Og det er han kommet godt fra land med i de 16 år, han har kørt med det, siger Benny Jakobsen.

 

Lydum: Lydum Mølle er blevet totalt renoveret, og derfor er bestyrelsen nu i gang med en ny fase: At få flere til at besøge og bruge møllen.

- Det kan være sjovt nok at gå og sætte de gamle ting i stand, men et eller andet sted: Hvis det ikke bliver brugt, så kan det være lige meget, siger Kenn Nyboe Haahr, der er formand for Lydum Mølle.

Konkret har møllen igennem længere tid været i kontakt med Varde Kommunes skolevæsen for at lave en aftale om at lade eleverne få undervisning på den gamle mølle, der både har været brugt til at male korn og til at producere elektricitet. Nu er faciliteterne gode nok til, at det kan lade sig gøre.

- Så vi har en forhåbning om, at efter sommerferien kunne vi arrangere noget sammen med dem, siger Kenn Nyboe Haahr.

En andet projekt er at få lavet samarbejde med turarrangører:

- Hvis der er nogle, der er på en bustur og mangler et sted at få en kop kaffe eller noget frokost, så kan de holde ved os.

fredag 20 jul 2018 - Herman Høj
Vist: 744 gange