Menu

Menu

ForsideNyhederKalenderComevisitForeninger-kirkeLydum MølleHvorKontakt Lydum MølleLydum Mølles historieMølle NytSponsorerErhvervumbrellaMereLydum ForsamlingshusLydum KirkeOm Lydum sognBåltalerKontaktHvorLydum Mølle´s rapporterMølle NytOm Lydum sognRenoveringsplanSponsorer
Lydum
Foto:

2 marts til 11 maj 2024: umbrella åbner ny udstilling i Lydum

Kl. 14:00-18:00 hver lørdag og søndag på Lydumvej 95 6830 Nr. Nebel

Abbas Kiarostami
andre sider af virkeligheden

2. marts 2024 - 11. maj 2024

du er hjertelig velkommen til
åbning den 2. marts 2024, kl. 14-18
 


Abbas Kiarostami, Uden titel #18 [fra serien Snehvide], 1978-2004, 60 x 90 cm, Digitaltryk, Privat samling, Courtesy Stiftung Situation Kunst, Bochum

"Jeg ville ønske, jeg var blevet født med rektangulære stænger omkring mine pupiller, så jeg havde for vane at se på alt gennem denne hellige ramme."
Abbas Kiarostami

Abbas Kiarostami var den slags kunstner, der kaldes en "kunstnerens kunstner". Jean-Luc Godard og Martin Scorsese regner Kiarostami blandt de skelsættende mestre i deres fag. Christian Boltanski beundrer den suggestive åbenhed i Kiarostamis billedskabelse inden for biograf, fotografi og video, og fotografer finder en standard for deres eget arbejde i hans serie af naturobservationer.

Abbas Kiarostami var uddannet fra fakultetet for kunst ved Teherans universitet og oprindeligt maler og grafiker, før han vendte sig til biografen i 1970. Hans filmiske såvel som hans fotografiske sprog er baseret på kompositoriske principper afledt af kunstnerisk "image-making". “ Hans filmscener og fotografier er lavet præcist, og de er baseret på byggelinjer orienteret i midten af billedet, i horisonten og på en ramme, der altid holdes for øje. Mens Kiarostamis landskabsfotografier nogle gange blev lavet på jagt efter passende filmlokationer, er hans film præget af en fotografisk udsigt.Fotografierne af serien "Regn og vind" vist ved paraplyen minder om stillbilleder fra en roadmovie.

Kiarostamis stillbilleder og levende billeder er forbundet af forfatterens stærke og ligeværdige interesse for landskabernes vidde og nærheden til hans filmkarakterer. Hans værker trækker en særlig kraft fra disse poler. På baggrund af den politiske situation i sit hjemland var Abbas Kiarostami en af dem, der fastholdt erindringen om Persiens tradition for kultur, videnskab og menneskelighed og måtte betale prisen for deres fravær.
Dette kan næppe bemærkes i hans kunst: Det skaber billeder, der udstråler en fredfyldt ro og ikke ser ud til at have noget at gøre med den ophidsede nutid i hans land. Andre sider af virkeligheden.

Efter at hans værker sidst blev vist i et større retrospektiv i Centre Pompidou i Paris i 2021, kan Kiarostamis fotografier fra serierne "White Snow" og "Rain and Wind" kombineret med nogle af hans subtile digte nu ses for første gang i en soloudstilling i Danmark. Vi er glade for at kunne vise denne ekstraordinære kunstners arbejde ved paraply og vil gerne takke långivere og Stiftung Situation Kunst i Bochum for deres tillid og fremragende samarbejde.

Abbas Kiarostami [født 22. juni 1940 i Teheran; død 4. juli 2016 i Paris] var en iransk filminstruktør, fotograf og digter. Han var ikke kun et fremtrædende kendetegn for iransk film, men en af de vigtigste filmskabere i verden.
En aktiv filmskaber siden 1970, Kiarostami har været involveret i over fyrre film, inklusive kortfilm og dokumentarfilm, og opnået kritikerros for at instruere Koker-trilogien, A Taste of Cherry og The Wind Will Carry Us.
Kunstneren blev en nøglefigur i udviklingen af biografen i sit land op til revolutionen i 1979. På trods af den iranske revolution og dens hårde islamiske reformer blev Kiarostami i landet og fortsatte med at instruere korte indslag.
I 1990'erne havde han opnået anerkendelse fra en række udenlandske instruktører, herunder Quentin Tarantino og Martin Scorsese.
Kunstneren modtog derefter Federico Fellini-guldmedaljen i 1997, Akira Kurosawa-prisen i 2000 og Fellowship of the British Film Institute i 2005. Kiarostami er også en kendt fotograf og digter. Vigtige museer såsom Centre Pompidou i Paris (2021), Bejing Art Museum of the Imperial City (2008) eller Museum of Modern Art i New York (2007) har præsenteret hans fotografier. I 2004 blev Abbas Kiarostami den første islamiske modtager af Praemium Imperiale, tildelt af Japan Art Association.

vi er venligt støttet af

Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
kajetan Berlin
Ny Carlsbergfondet
Varde Kommunes Kunstudvalg
Murermester Søren Rasmussen, Næsbjerg
Signer Kommunikation Frankfurt

paraply
vestkyst udstillinger

lydumvej 95
6830 nørre nebel
danmark

contact@umbrellaexhibitions.info
www.umbrellaexhibitions.info

lørdag og søndag 14-18
og efter aftale

onsdag 21 feb 2024 - Herman Høj
Vist: 638 gange